19 Şubat 2012 Pazar

SİVAS İLİ 1.EĞİTİM BÖLGESİ AKDEMİK EĞİTİM VEREN OKULLAR KİMYA DERSİ II. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI TOPLANTISI


Sivas İli 1. Eğitim bölgesi akademik eğitim veren okullar Kimya zümre başkanları 14.02.2012 tarihinde saat 15.30 da Sivas Fen Lisesisinde İl zümre Başkanı Ali IŞIKVER başkanlığında aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere toplandılar.

Gündem
1. Açılış ve yoklama
2. Kurul kâtibinin seçilmesi
3. I. Dönem zümre kararlarının gözden geçirilmesi
4. Öğrencilerin I. Dönemki başarı durumları ve başarıyı artırıcı tedbirler
5. II. dönem yapılacak çalışmaların planlanması
6. 43. Ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışması Kayseri bölgesine Kimya alanında yapılan proje başvuruları
7. Ortaöğretim Kimya dersi öğretim programlarının uygulanmasında karşılaşılan sıkıntılar
8. Kimya dersi öğretim programlarının uygulanmasına yönelik ders planları
9. Derslerde kullanılacak yöntem ve tekniklerle ölçme ve değerlendirme yöntemleri
10. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenleri Seçme Sınavı Başvurusu
11. Hizmet içi seminerlere katılım
12. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca düzenlenen ''Ortaöğretim Kimya dersi öğretim programları ile ilgili paydaşların görüş ve önerilerinin alınması, Eğiticilerin eğitimlerinin değerlendirilmesi ile ölçme değerlendirme yöntemlerinin uygulanması ve etkililiği'' konulu Çalıştay ile Tübitak Kimya Olimpiyatları Öğretmen Eğitim Programı (KEP) hakkında zümre başkanlarının bilgilendirilmesi.
13. Dilek ve temenniler.

Gündem maddelerinin görüşülmesi

1.         İl Zümre Başkanı Ali IŞIKVER: Kıymetli zümre başkanı arkadaşlarım, 1. Eğitim Bölgesi Akademik Eğitim Veren Okullar II. Dönem Zümre Başkanları toplantısına hoş geldiniz.
Toplantıya yoklama alınarak başlandı, tüm zümre başkanlarının toplantıda hazır olduğu görüldü, imza sirküsü ektedir.

2. Kurul yazmanlığına İMKB Anadolu Lisesi Kimya Öğretmeni Aziz TÜRKDOĞAN          seçilmiştir.

3. I. Dönem yapılan toplantıda alınan zümre kararları okundu, toplantıda alınan kararlar doğrultusunda çalışmaların yapıldığı zümrece kabul edilmiştir.

4.         Ali IŞIKVER: Kongre Lisesinde I. Dönem Kimya dersi başarımız 9.Sınıflar %49, 10.Sınıflar %77, 11.Sınıflar %72, 12.Sınıflar %94 dür.
İbrahim YILDIZ: Yenişehir Anadolu Lisesinde I. Dönem Kimya dersi başarımız 9.Sınıflar %72.67, 10.Sınıflar %62.67, 11.Sınıflar %61.50, 12.Sınıflar %73 dür.
İsmail Serdar NERGİZ: Fen Lisesi olarak tüm sınıflarda Kimya dersi başarımız %100 dür.
Osman ALYAVUZ: I. Dönem Kimya dersi başarımız Özel Sultan Murat Fen Lisesi Tüm sınıflarda %100, Özel Sultan Murat Anadolu Lisesinde ise 9.Sınıflar %90.6, 10.Sınıflar %93, 11. Sınıflar %98 dür.
Başarıyı artırıcı tedbirler konusunda söz alan;
Rabia ŞAHİN: Ders saatleri arttırılmalıdır.
Halim YILMAZ: Öğrencilerimize araştırmaya yönelik çalışmalar yaptırmalıyız.
İbrahim YILDIZ: Okullarımızda hafta sonu kursları ya da etütler düzenlenirse başarının artacağını düşünüyorum.
Veli EMRE: Okullarımızda bilgi yarışmaları düzenlenebilir. Bu gibi etkinlikler öğrencilerimizi çalışmaya motive edecektir.
Ertan CAN: Bazı velilerimiz çocuğunu okula göndererek eğitim öğretimin içinde olduklarını, görevlerininse bundan ibaret olduğunu düşünüyor. Öğrenci velileri mutlaka okullara çekilmeli ve onlarla işbirliği yapılmalıdır. Veli çocuğunu tanımalı ders yılı boyunca evde ve okulda takip etmesi sağlanmalıdır.

5. II. dönem okullarımızda yapılacak çalışmalar konusunda söz alan;
Ali IŞIKVER: Nisan ayının son haftası öğrencilerime verdiğim dönem ödevlerini poster haline getirerek okulda sergileyeceğim. 12. Sınıf Fen şubelerimizden oluşturacağımız öğrenci grubunu Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü laboratuarlarını gezdireceğim.
İsmail Serdar NERGİZ: Geçtiğimiz yıl öğrencilerimizi Çimento, Lens, Çorap, Kam milleri fabrikalarına ziyaret gerçekleştirerek yerinde incelemelerde bulunduk. Bu dönemde fabrikalara teknik geziler düzenlemeye devam edeceğiz.
İbrahim YILDIZ: Okulca gezi faaliyetleri geçmiş yıllarda çok yaptık. Bu dönemde Kangal Termik Santraline bir teknik gezi yapmayı düşünüyoruz.
Hasan HASBEK: Bu gibi etkinlikler ikili ilişkilere bakıyor. Mutlaka bir tanıdık ya da referans gerektiriyor, ayrıca etkinlikler için maliyet gerekiyor. Her şeye rağmen imkânlarımızı zorlamalıyız, her şey öğrencilerimiz için.
Osman ALYAVUZ: 2010–2011 Eğitim Öğretim yılı içinde Bilim, Kültür Ve Spor Senliği düzenledik. Bahar döneminde ekinliklerimiz devam edecek.

6.         Ali IŞIKVER, 43. Ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışması Kayseri bölgesine Kimya alanında yapılan proje başvuruları hakkında bilgi verdi.
Arkadaşlar TÜBİTAK Ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışmasına bu yıla kadar Kimya alanında hiç başvuru yapmamıştık. Bu yıl merkez liselerimizden 6, Gürün ilçemizden 1 tane olmak üzere 7 proje ile Kayseri bölgesine başvuruda bulunduk.


Sıra
Okulun Adı
Projenin Adı
Proje Danışmanı
1
Sivas Kongre Lisesi
Metilen Mavisi Baskılanmış Polimerler
Ali IŞIKVER
2
Sivas Kongre Lisesi
Ali IŞIKVER
3
Sivas Fen Lisesi
Kekik Uçucu Yağının Antioksidan ve Antikanser Özelliğinin İncelenmesi
Nihat ALKAN
4
Sivas Fen Lisesi
Doğal Kaplıca Suları ve Çay Örneklerinde Asidik Ortamda Hg(II) İyonları Varlığında Fosfomolibdik Asitin Sodyum Hipofosfitle İndirgenmesine Eser Miktarlarda Selenyumun Aktivasyon Etkisine Dayalı Katalitik Belirlenmesi
Nihat ALKAN
5
Sivas Fen Lisesi
Suya Sabuna Dokunalım
Vahap PINAR
6
Sivas Fen Lisesi
Yalıtım Malzemelerinin Pencerelerde Kullanılarak Isı Yalıtımının Sağlanması ve Enerji Kaybının Engellenmesinin Araştırılması
İsmail Serdar NERGİZ
7
Gürün Anadolu Lisesi
Gürün Mağaralarının Kimyasal Sırrı


Bünyamin YILDIRIM: Geçmiş yıllarda bölgede ya da Ankara sergisine kalan Kimya projeleri hem konu başlıkları hem de içerikleri bakımından lise öğrencisinin seviyesinden çok yukarıda olduğu görülüyor.
İsmail Serdar NERGİZ: Proje hazırlanması sırasında Cumhuriyet Üniversitesinden danışmanlık hizmeti aldık, laboratuarlarında deneylerimizi yaptık. Bu yıl Kimya alanında 4 proje çıkardık, önümüzdeki yıl bu sayıyı arttıracağız.
Hasan HASBEK: Bölge sergisinde yer alan projelerin öğrencilere tanıtılması için ilimizde de sergi yapılmalı.
Emel ÖZDEMİR: 2011 TÜBİTAK’ın düzenlediği ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri Kayseri bölge sergisine 9 ve 10.sınıf öğrencilerimizi götürdük. Öğrencilerimiz kendi yaşıtlarının yaptığı projeleri büyük bir ilgi ile gezerek, projelerle ilgili bilgiler aldılar.
Ali IŞIKVER: Arkadaşlar projelerin hazırlanmasında akademisyenler hem danışmanlık hem de araç gereç konusunda yardıma hazırlar.

7.         Ali IŞIKVER: Ortaöğretim Kimya dersi öğretim programlarının uygulanmasında okullarımızda karşılaşılan sıkıntılar nelerdir?
Rabia ŞAHİN: Ders saatleri mutlaka arttırılmalıdır. Okulumuzda yapılan ortak sınavlar zamanımızı alıyor, konularda planlamamızın gerisinde kalıyoruz.
Ebru BİRBAŞ YILMAZ: Bakanlık müfettişleri ziyaretleri sırasında dersleri etkinlik ağırlıklı işlenmesi hususunda arkadaşlarımızı bilgilendirmişler. 10 ve 11. Sınıflarda 2 saat Kimya dersi veriyoruz, yapılacak etkinlikler hazırlanması, uygulanması büyük zaman alıyor. Etkinlik ağırlıklı ders yapacak olursak müfredat yetişmesi çok zor.
 Veli EMRE: Programın uygulanmasında zaman yetmiyor. Laboratuarsız bir Kimya dersi düşünülemez ancak programı yetiştirmeye çalışırken laboratuara giremiyoruz.
Ebru BİRBAŞ YILMAZ: Eskiden Kimya dersinin yanında Kimya uygulama dersi vardı. Konuların tamamlanmasında zaman sıkıntısı yaşamıyorduk. Okul idareleri mutlaka bu gibi bir seçmeli ders koyarak ders saatimiz beslemelidir.
Şükran SARILAR: Ders saatlerindeki 2 saat 3 saat uygulaması YGS ve LYS’ nda nasıl düzenlenececek, sorular 2 saatlik programa mı yoksa 3 saatlik programa mı göre hazırlanacak?
            Ayşegül DİNÇER: Bu yıl yenilenen müfredatın ilk öğrencilerini mezun edeceğiz. Soru dağılımları nasıl olacak? Eski mezun öğrenciler bazı konuları görmediler.
            İsmail Serdar NERGİZ: Bu yıl mezun olacak öğrencilerimiz ders saatlerini 2-3 ya da 2-4 seçmeli olarak okumadılar. Öğrencilerimiz Kimya dersini 9 ve 10.Sınıflarda 2 ders saati, 11. ve 12.Sınıflarda 3 ders saati olarak aldılar. Bu yıl ders saati farklılığında doğan bir sıkıntı yok, yapılacak sınavı görmemiz gerekiyor.
Serpil KAYA: Programın yenilenmesiyle ünitelere birçok yeni kavramlar eklendi. Bazılarını yıllardır kullanmadığımız için unuttuk, bazılarını hiç duymadık. Mutlaka bizlerinde ders çalışması bilgilerimizi tazelememiz gerekiyor.
Ali IŞIKVER: Yardımcı kaynak olarak Genel Kimya 1 / Petrucci - Harwood – Herring, Modern Üniversite Kimyası Cilt 1 / C.E.Mortimer, Temel Üniversite Kimyası,  İnorganik Kimya Cemal Kaya gibi kitapları edinmemiz bizler için çok yararlı olacaktır.
                       
8.         Aziz TÜRKDOĞAN: Kılavuz kitaplar ne zaman dağıtılacak?
İbrahim YILDIZ: Arkadaşlar Ünitelendirilmiş Yıllık Planları hazır olarak internetten indirilmesi oldukça sakıncalı. Planlarımızı öğrencilerimizin kavrama düzeyine, okullarımızın fiziki imkânlarına ve çevre şartlarına dikkate alarak hazırlamalıyız.
Ali IŞIKVER: Kimya öğretim programının yenilenmesi ile birlikte geleneksel öğretim
yöntemleri yerini sorgulayıcı öğretim yöntemlerine bırakmıştır. Sorgulamaya dayalı öğretimde kullanılmak üzere Kılavuzlu keşfetme, Öğrenme halkası, 5E ile öğrenme, Kavramsal değişim gibi eğitimsel modeller tasarlanmıştır. Bu modellerin derslerimizde uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Ders planlarımızı öğrenci merkezli yapmalıyız.
Serpil KAYA: Eğitim Fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımızda dâhil olmak üzere sorgulamaya dayalı öğretim yöntemleri hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. Bu konuda örnek planlar istiyoruz.
Ali IŞIKVER: Arkadaşlar mail adreslerinize hazırladığım örnek ders planlarını göndereceğim. Sizlerde bu planlara göre yeni örnek planlar hazırlarsanız zümremiz içinde paylaşabiliriz.

9.          Ali IŞIKVER: Konuların işlenmesinde yeri geldikçe soru-cevap, problem çözümü, beyin fırtınası, test, gösteri deneyi gibi geleneksel metotların yanında aşağıdaki alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinin de uygulanmalıdır.
Alternatif Ölçme Değerlendirme Teknikleri;
Tanılayıcı Dallanmış Ağaç (TDA), Yapılandırılmış Grid, Kelime İlişkilendirme Testleri, Portfolyo, Proje, Performans Değerlendirme, Problem Çözme, Kavram Haritası, Görüşme (Mülakat) Tekniği, Öz- Akran ve Grup Değerlendirmeleri, Gözlem Tekniği, Puanlama Ölçekleri
            Hasan HASBEK: Ders kitaplarında ve yardımcı kaynaklarda alternatif ölçme değerlendirme tekniklerine dair örnekler var, bunların bir kısmını uyguluyoruz.

10.       Aziz TÜRKDOĞAN: Genel ve Mesleki eğitim veren liselerde çalışan arkadaşlar ve okulu Anadolu Lisesine dönüşürken kadrosu Anadolu kadrosuna geçen arkadaşlar bu sınava girmeliler. Aldığımız puan ve ekler toplamı dikkate alınarak okul tercih yapacağız.
           
11.       Ali IŞIKVER: Bu yıl alanımızla ilgili olarak sadece Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca Fen Lisesi Kimya öğretmenlerine Öğretim Programları Tanıtım Semineri planlanmıştır. Fen Lisesinde çalışan zümre arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek üzere İsmail Serdar NERGİZ beyi görevlendirelim.
            Bünyamin YILDIRIM: Arkadaşlar Ölçme Değerlendirme Teknikleri gibi hizmet içi faaliyetlerine de katılım sağlayabiliriz.

12.       İsmail Serdar NERGİZ: Arkadaşlar KEP TÜBİTAK tarafından desteklenen Kimya Olimpiyatları Öğretmen Eğitim Programıdır. 4 aşamada tamamlanan her aşama sonunda sınavın uygulandığı Lisansüstü bilgileri içeren yoğun ve oldukça zevkli geçen bir programdır. Hacettepe ve Ankara Üniversitelerince düzenlenmektedir. Programı başarı ile tamamlayan öğretmen arkadaşlar Formatör belgesi verilecektir. Bu belgeye sahip olan formatör öğretmenler Kimya Olimpiyatlarına öğrenci hazırlayacak öğretmen arkadaşlara seminer verebileceklerdir. Bahar döneminde tekrar başvurular açılacaktır, katılmanızı tavsiye ederim.
           
Ali IŞIKVER: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca düzenlenen Çalıştayda bakanlık yetkilileri, akademisyenler ve illerden gelen arkadaşlarla karşılıklı görüş alış verişinde bulunduk.
● İllerde programın uygulanmasına dair yaşanan sıkıntıları aşağıdaki gibidir:
            * Ortaöğretim Kimya dersi öğretim programlarının uygulanmasında halen sıkıntılar var. Program yavaş yavaş oturmaktadır.
            * Bazı öğretmen arkadaş programı tam okumamış. Ünitelerde önerilen konu başlıkları dikkate alınmıyor konular eski başlıklar altında işleniyor.
            * Ders anlatımlarında işleniş derinliklerine, sınırlamalara, uyarılara, konu ilişkilendirmelere pek dikkat edilmiyor.
            * Ders saatlerinin Genel, Anadolu ve Anadolu Öğretmen Liselerinde 10. Sınıflarda 2-3, 11. sınıflarda 2-4, 12. Sınıflarda 2-3 olması tereddütler doğuruyor.
* Ders işlenişinde ve ölçme-değerlendirmede halen aritmetik gerektiğinden fazla kullanılmaktadır.
            * Bu yıl YGS ve LYS de sorular nasıl geleceği merak uyandırıyor.
            * 10.sınıf Atomun Yapısı ünitesinde geçen atom modellerin tarihsel gelişimi, kuantum ile 12. Sınıf Elementler Kimyası ünitesinde geçen Büyük patlama Fizik dersi müfredatı 9. Sınıf Hayatımızda Kimya ünitesinde geçen Biyolojik sistemlerde kimya Biyoloji müfredatları içinde verilmelidir.
● Programın Uygulanmasına dair olumlu düşüncelerini aşağıdaki gibidir:
* Çağdaş bir programda bulunması gereken Kazanımlar (İçerik- konu kazanımları, Üst düzey kazanımlar (BSB, KTTÇ, İTD)), Zaman tahsis analizi, Varsa öngörülen öğretim yaklaşımı, Ölçme değerlendirme anlayışı gibi hususlara önem verilmiştir.
* Yenilenen programla Kimyanın günlük hayat ve endüstri ile ilişkisi olabildiğince sık kurulmuştur.
* Kimya programında dil olarak matematik önemsenmiştir.
* Ele alınan kavram, bilgi ve teorilerin yeri geldikçe günlük hayatla bağlantısı iyi kurulmuştur.
* 9. sınıf kimya programı öğrenimini Lise ile tamamlayacaklar için, kimya kültürü ve hayata yansıyan kimyasal ürünlerin işlev bilgisi esas alınarak hazırlanmıştır.
* Kimya konuları işlenirken öğrencilerin, bilimsel yöntemi sezerek kavrayıp kullanması, bilim insanlarına yakışır değerlendirme becerisi, tutum ve değerler edinmesi esas alınmıştır.
* Öğrenci merkezli eğitimin, özellikle irdeleme ve araştırma teşviki ile güçlendirilmesi öngörülmüştür.
           
            13.       Ali IŞIKVER: Arkadaşlar İsmail beyle hazırladığımız http://sivaskimya.blogspot.com adlı blog sitemize ve Facebook Sivas Akademik Okullar Kimya Zümresi üye olarak ve takip etmenizi rica ediyorum. Bu siteler üzerinden aramızda iletişimi sağlayalım. Toplantıya katıldığınız için sizlere teşekkür ediyor, bir sonraki toplantımızda tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalınız.


                                                                                                              
Ali IŞIKVER
1.Eğitim Bölgesi Kimya
Zümresi Başkanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder